Ortopedija vilica

Ortopedija vilica (ortodoncija) je grana dentalne medicine,koja se bavi ispravljanjem nepravilnog polozaja zuba, odnosa medju vilicama tokom rasta i razvoja,pa i kasnije tokom zivota. Cilj ortodoncije nije iskljucivo estetika jer pravilno postavljeni zubi su ne samo lepi nego su i vazni za zdravlje citavog sistema za zvakanje,vilicnog zgloba i misica,kao i okolnog zubnog tkiva

Kako bi nasi strucnjaci za Vas odredili plan terapije i videli da li ste kandidat za odredjenu ortodontsku terapiju potrebno je napraviti dijagnostiku i plan terapije,sto je temelj i kljuc za uspesnost kvalitetne terapije. Dijagnosticki podaci koji se uzimaju su otisci, intraoralno i ekstraoralno fotografisanje i analiza ortopantomografskog snimka. Na temelju svih tih podataka strucno se analizira zagrizaj,lice,osmeh i profil pacijenta.

Ortodontski aparati mogu biti mobilni i fiksni. Mobilni podrazumeva napravu koju pacijent moze sam staviti I izvaditi iz usta.

Fiksni,kao sto mu ime samo govori,ostaje fiksiran u ustima do kraja terapije,a podrazumeva bravice koje se pricvrscuju na labijalnu ili lingvalnu povrsinu zuba.Bravice mogu biti metalne, keramicke, safirne, plasticne.

Prednosti nosenja fiksnog aparata su mnoge: pravilan zagrizaj, poboljsavanje govora, olaksavanje oralne higijene,lep I blistav osmeh.Tokom terapije vrlo je vazno redovno I pravilno odrzavanje oralne higijene.Ne postoji dobna granica za ulazak u ortodontsku terapiju!

Neki slucajevi dozvoljavaju primenu aparata koji ce mogu skinuti onda kada ih pacijent ne zeli nositi, obično u skoli,tokom jela,treninga. Takav se aparat sastoji od akrilatne baze iz koje izlaze zice koje ce silama delovati na zube koje treba pomeriti. Ovi aparati uticu i na rast i razvoj vilica.

Prednost ovakvog tipa aparata -mogucnost samostalnog skidanja,trazi od pacijenta dosta samodiscipline kako bi se postigli rezultati.Naime,da bi aparat odradio svoj posao potrebno ga je nositi svakodnevno minimalno 6 sati i nocu, tokom spavanja,da bi se odrzali rezultati. Za razliku od fiksnih aparata koji zahtevaju obuhvatniji pristup ciscenju I odrzavanju mobilni aparati omogucuju uobicajenu higijenu usne duplje.