Nega zuba u trudnoći

Naši saveti za negu zuba u trudnoći

Trudnoća predstavlja posebno stanje koje donosi sa sobom mnoge promene u organizmu žene, pa između ostalog i u usnoj duplji. Postoje određeni problemi sa kojima se susreće veliki broj trudnica, pa s toga zaslužuju da im se posveti malo pažnje.

Ono što predstavlja učestalu pojavu u trudnoći jeste gingivitis, upala desni praćena otokom, crvenilom, krvarenjem i neprijatnim zadahom. Javlja se kao posledica udruženog delovanja izmenjenog hormonalnog statusa koji prati trudnoću kao i nedovoljnog održavanja oralne higijene. S toga, najbolji savet koji se može dati trudnicama je da vode što više računa o oralnoj higijeni, preporučuje se pranje zuba najbolje posle svakog obroka kako se hrana ne bi zadržavala na zubima kao i redovne kontrole koje treba obaviti svaka 3 meseca.

Najbolje bi bilo da se sve kariozne lezije saniraju pre trudnoće kako bi se u mesecima koji slede takvo stanje samo održavalo, međutim svakako ne treba izbegavati popravke zuba tokom trudnoće, jer kod normalnih trudnoća i uz saglasnost ginekologa mogu se sve manje intervencije bez neželjenih posledica sprovoditi. Svakako da snimanje zuba treba potpuno izbegavati naročito tokom prva 3 meseca, a kasnije samo ukoliko je neophodno sprovesti uz sve potrebne mere zaštite. Jako je bitno skrenuti pažnju na značaj redovnog uklanjanja mekih i čvrstih ( zubni kamenac i konkrementi ) naslaga sa zuba koje dovode do propadanja parodontalnog tkiva i do rasklaćenja zuba.
Ono što ne smemo izostaviti je značaj pravilne ishrane u trudnoći uz adekvatan unos vitamina, minerala, ugljenih hidrata, belančevina i masti koje će obezbediti kako pravilan rast i razvoj embriona tako i dobar razvoj najpre mlečnih a kasnije i stalnih zuba. Uz konsultaciju sa ginekologom mogu se prepisati i preparati fluora koji će obezbediti izgradnju kvalitetne gleđne supstance kod deteta.